Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 11 oktober 2014

Våga hoppas!


Våga hoppas
är temat för Nederluleå församlings Tacksägelsehelg.

Helgen inleddes med en Sinnesromässa i Nederluleå kyrka i går kväll. Många medverkade, bl.a. Pia, som berättade om hur det var för henne att växa upp med en mamma med bipolär sjukdom.
Hur ska vi våga hoppas för vår värld, vårt land, det sammanhang vi rör oss i, vår familj, vårt eget liv - när den främsta känslan, när vi ser oss omkring, kanske är maktlöshet? Men den Gud som jag tror på är en Gud som inte är som andra gudar. Det är en Gud som inte gjort sig beroende av maktstrukturer, stora arméer, starka kämpar, stora ord och perfekta människor. Nej, det är en Gud som verkar underifrån, bland de små, där det fattas mycket, i det hopplösa, bland oss vanliga eller ovanliga. Just därför vågar jag hoppas.
I Bibeln finns en kvinna som heter Judit, hon har en egen bok, mellan Gamla testamentet och Nya testamentet. Hon ser hur landet och folket håller på att gå under. När de håller på att ge upp, ber hon till Gud om hjälp till förändring. I sin bok vill hon uppmuntra till att våga hoppas på Gud och att våga be och tacka Gud. Situationen förändrades.
Judit ber:

Din makt beror inte på stora arméer,
ditt välde inte på starka kämpar.
Nej, du är de förtrycktas Gud,
du är de svagas hjälpare,
de kraftlösas försvarare,
de uppgivnas beskyddare,
en räddare för dem som är utan hopp.

Judit kap 9 vers 11, Bibel 2000

Det finns alltså räddning och hopp också för oss som är utan hopp!
Idag har Karin Burstrand, domprost i Göteborg, talat över ämnet;
Kommer vi att ha någon relation till kyrkan i framtiden?
Intressant. Många deltog i samtalet.


Många andra aktiviteter och möten pågick under hela dagen och kvällen.
Ett föredrag hölls av Tobias Lundeqvist, antirasistisk skribent, Luleå.

I morgon, söndag, är det Festmässa i Nederluleå kyrka kl 11.
Alla är välkomna att delta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar