Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

fredag 9 mars 2012

Musiken - Guds gåva till mänskligheten!

En dag av förberedelser, till Stilla dagen i morgon och till söndagens gudstjänster.

På söndagkvällen i Porsökyrkan kl 17 är det Musikgudstjänst, en orgelkonsert med Lars Magnusson, som är kantor i kyrkan. Både Bach och Luther kommer att få en central plats i gudstjänsten. Lars kommer att berätta om Luthers syn på kyrkomusiken  och spela ur Bachs tolkning av katekesen. Det blir verkligen spännande, tycker jag!



 En av de mest vackra och mest älskade gåvor från Gud är musiken, säger Luther. Musiken driver iväg sorg och ledsamhet och ger liv och helande... Det är nog inte bara Saul (1 Sam 16) som har den erfarenheten. Många av oss har nog erfarit musikens helande kraft.

Tomas Tranströmer är inte bara poet, utan också musiker. Musikens värde framkommer i många av hans dikter.

Ett par korta citat från Schubertiana:

I
.......
Jag vet också - utan all statistik - att just nu spelas Schubert i något rum därborta och att för någon är de tonerna verkligare än allt det andra.

V
....................
Den långa melodin som är sig själv i alla förvandlingar, ibland glittrande och vek, ibland skrovlig och stark, snigelspår och stålwire.
Det envisa gnolandet som följer oss just nu
uppför
djupen.



Ur Allegro

Jag spelar Haydn efter en svart dag
och känner en enkel värme i händerna.

............

Musiken är ett glashus på sluttningen
där stenarna flyger, stenarna rullar.

Och stenarna rullar tvärs igenom
men varje ruta förblir hel.


Har du möjlighet, så tycker jag absolut att du ska komma till Porsökyrkan på söndag kväll. Lars Magnusson och Lotta Karlsson kommer också att spela fyrhändigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar