Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 19 december 2016

Maria

Trots allt

Trots att hon inte förstod
trots all skärande smärta
trots grannar och släktingars hån
trots skam
utanförskap och ovisshet
trots allt
släppte hon honom aldrig
sökte alltid rätt på honom
följde med     höll ut
svek inte    var nära
trodde hoppades och älskade

trots allt

B.R.


I går hade vi en Ikonutställning i Matteuskyrkan.

Det var Lilian Jonsson och hennes ikonmålargrupp som ställde ut sina mycket vackra Maria-ikoner. Det var ju Maria-dagen igår, som alltid på Fjärde advent då temat är "Herrens moder".

Lilian berättade om ikonernas olika ursprung och traditioner, om färgernas betydelse och tecken och linjer som man kan hålla utkik efter. Varje ikon har ett budskap och en funktion och ska dessutom vara estetiskt vacker. Det var mycket intressant att lyssna till Lilian! Tyvärr blev mina fotografier inte bra! Men det var mycket stämningsfullt med många ljus och vacker musik i bakgrunden. Glögg och pepparkakor fanns det också. Söndag den 12 mars blir det en ny Ikonutställning i Matteuskyrkan, då med fler motiv än "bara" Maria.
Efteråt var det Taizemässa med samma tema. Evangelietexten handlade om hur Maria strax efter att hon fått det gudomliga uppdraget att bli mor till Guds egen son skyndade iväg till sin äldre släkting Elisabet. Tänk, vilken "tur" att Elisabet fanns där för Maria i hennes mycket omvälvande situation! Så utelämnad och ensam hon skulle ha varit annars, situationen var nog svår ändå! 

I vår åldersfixerade tid, då man inte får vara för ung - och kanske ännu mer; inte får vara för gammal. Så möts denna unga tonårsflicka och gamla kvinna i en systerlig och jämlik nivå. Trots sin ålder, var Elisabet i en liknande situation, hon väntade också barn. Vad de ska ha pratat, funderat, planerat, gråtit och skrattat med varandra de tre månader de var tillsammans! Den gamla och den unga med framtiden i sina kroppar.

Tänk om vi också lite oftare kunde - över åldersgränserna - mötas och tillsammans få reflektera över livet och livets under, utan vare sig prestige eller skam. Vad skulle inte det betyda i våra liv, ung som gammal!Det finns också många bilder som man tillsammans kan reflektera kring.


(Som sagt; Tråkigt att fotografierna inte blev bättre!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar