Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 18 augusti 2015

En minnesvärd dag



I mitt förra inlägg skrev jag om Aten. Främsta anledningen till vår Greklandsresa nu i Augusti var min kusin Ingabritts barnbarns dop. Som jag skrivit tidigare dog Ingabritt i början av februari. Hennes första barnbarn S föddes en vecka senare. Och nu var det dags för dop. Dop i den fina grekiskt ortodoxa kyrkan i Agios Nikolaos park i Naousa (i norra Grekland).




Längst fram till vänster fanns ett bord med bl.a. dopklänning och kors som S blir påklädd i efter dopakten. Det är de två gudmödrarna som köpt dopklänningen mm, som traditionen i Grekland bjuder.



Framför dopfunten fanns oljan som barnet skulle smörjas in i. Präst och medhjälpare använde tvålen för att tvätta sina händer efter dopakten.


Ceremonin började utanför kyrkan med textläsning och en av Gudmödrarna fick säga S:s namn. Hela tiden var det gudmödrarna som höll i barnet. Lilla S var pigg och vaken, och följde med i allt som hände.


Det var två präster i tjänst. 


Barnet smörjs in med olja och döps i Faderns, Sonens och den helige Andes namn. I den ortodoxa kyrkan "doppas" hela barnet tre gånger i vattnet.


Nu är S döpt. Mamma och pappa klär på henne den fina, vita dopklänningen. En ung flicka höll under hela dopgudstjänsten ett stort dopljus. Hon var så söt.


Under "påklädandet" lästes texter.




Så överlämnas fina S av mamma till en av gudmödrarna.




Innan Dopgudstjänsten avslutades gick prästen bedjande runt med rökelse.

Dopet i den grekisk ortodoxa kyrkan har samma innebörd som dopet har i Svenska kyrkan, men formen och gudstjänstens uttryck är på många sätt olika. Vi är väldigt glada över att vi fick vara med om denna högtid. Tack Fanny och Kostis!


Lilla S andades ut när allt var över i mamma Fannys trygga famn. Intill står morfar Haris.


Efteråt samlades alla utanför kyrkan. Alla fick var sitt bröd och ett rosa mjukisdjur med speciella karameller hängande på. Sedan var vi alla bjudna på en god grekisk middag på en restaurang i stan.



Några bilder på närmaste släkten:


S:s släkt från både mammas och pappas sida


S:s närmaste från mammas sida: Morbror Linos, pappa Kostis, mamma Fanny, morbror Markos och morfar Haris. En familj vi tycker mycket om! Naturligtvis finns mitt i glädjen över lilla S, som betyder så mycket för alla, en sorg att inte mormor Ingabritt fick uppleva detta.


Far med söner. Fr v: Markos, Haris och Linos.


Har ni orkat komma ända hit i blogginlägget? Många bilder blev det! Jag slutar med en bild på en stolt "gammel-kusin", eller vad kan titeln vara? 

En mycket minnesvärd dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar