Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 9 augusti 2015

Horisontlinjen




Livet kan liknas med många bilder. Alla bilder ger bara en bit av verkligheten. En sådan bit-bild är segling. Det går inte alltid att exakt veta vart färden kommer att gå, man är beroende av vind, luft, vågor - av omständigheter. Allt kan snabbt förändras och man måste ta ut en ny kurs.


                          



Ibland måste man vänta in rätt vind eller vänta ut oväder eller dimma. Dagarna skiftar; kontrasterna kan vara stora. Sådant är livet. I allt detta finns oftast ändå en slags tillit; att vattnet bär, att det ska klarna och att vinden ska föra rätt.




När man seglar är himlen och havet nära. Blicken kan lätt söka horisontlinjen. Livets urkrafter är påtagliga. Vattnet är allt levandes förutsättning, livets tecken. Men vi vet också att vattnet kan vara förödande, döda, dränka. Och det är precis där, i skärningspunkten mellan liv och död, som vi lever våra dagliga liv. Ingen av oss vet dag eller stund när vårt liv tar slut. Vi får ha vår blick och vårt hopp riktad till den smala linjen mellan himmel och hav, öppningen till det oändliga, det eviga.




Bortom det vi kan greppa, förstå eller förklara - finns en mörklagd hamn - som vi sjunger i Ylva Eggehorns psalm Var inte rädd - vi ser den inte nu, men färdas dit. En hamn som kan liknas vid en famn, Guds famn, öppen och varm. Gud som skapat himmel, hav och jord, väntar på oss, vill dra oss intill sig i hans kärleks frid som ingenting begär, som psalmen uttrycker det. Där, i horisontlinjen, är vår räddning, vår livboj.


2 kommentarer:

  1. Vakre bilder!
    Innholdsrike ord.
    Jeg sanser opp litt ved ordene dine om tillit. Og om at vannet bærer.
    Jeg tenker på tillit for tiden. Leter...
    Leter etter å tro på det som bærer.
    Jeg seiler ikke.
    men padler litt i stille vann.
    Og svømmer mye - nå når det er badetemperaturer og muligheter!
    Og da bærer vannet.
    Tross dypet.
    Sånn er det kanskje med tillit.
    det som gir mot og trygghet til å "legge på svøm". I stille vann og fjorder på gode sommermorgener.
    Og i livet
    Tross dyp og bølger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, I, att simma är verkligen en bra bild på tillit. Att våga tro att vattnet bär, trots djup och vågor. Trots att det egentligen inte finns några bevis förrän vi ligger där i vattnet,
      Tyvärr, har jag själv ingen stor tro när det gäller simning och vatten, önskar att jag vågade lita på att vattnet också skulle kunna bära mig...

      Radera