Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 13 september 2014

Se människan!

Stockholm

 Citerar ikväll början och slutet av en ganska lång bön av Ylva Eggehorn, som heter just Se människan. Det är en bön för människan; barn, kvinnor och män. En bön för naturen, för fantasi, forskarglädje och eftertanke. Om mod att ge av intellekt, praktisk omsorg och ömhet till varandra. En bön om rättvisa, läkedom och fred. En bön som passar både inför Valdagen och inför söndagens gudstjänstämne: Medmänniskan.


Se människan, ett mynt tummat av så många händer, ett överklottrat tecken. Ge oss öppna ögon för var och en som kommer i vår väg, Herre.
...................
Det kommer dagar och nätter då vi förtvivlar. Vi vill inte förringa mörkrets makt och bli godtrogna, blundande optimister. Just därför ber vi: öppna våra ögon, också när det gör ont. Vi kan inte förklara människan: men låt oss se henne. I maktens och vanmaktens förnedring, berätta än en gång för oss om Människosonen, om nådens Ansikte på det tummade myntet, så att vi känner igen din härlighet bland slitna kroppar på pendeltåget, på arbetet, vid vårt eget köksbord.
Ja, till och med när vi ser oss själva i spegeln. I Jesu, den levandes, namn. Amen.Barcelona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar