Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 30 januari 2018

Medräknad, eller inte?




Markägaren var och sökte arbetare till sin vingård. Han var ute flera gånger om dagen för att få arbetare. Arbetsuppgifterna tog inte slut. Han behövde hela tiden fler. Sista timmen innan arbetsdagen var slut var han ute igen och fann då några som inte hade något arbete. Han frågade varför. Deras svar var: Därför att ingen har lejt oss. (Från söndagens evang.text Matt 20:1-16)



Jag kan känna igen den där känslan i magen, när man inte blir medräknad, när man inte blir vald eller anförtrodd en viktig eller rolig uppgift... för att inte tala om hur det var i skolan när det skulle väljas till fotbollslag, brännboll osv.




Varför var de inte efterfrågade? Kanske var de för gamla, för unga, för svaga, för långsamma, för blyga, för raka? Eller hade det med kön att göra? Sexualitet? Hudfärg? Religion?
Ingen ville ha dem.




Liknelsen slutar med att Markägaren ger alla lika mycket betalt (det som de hade kommit överens om innan anställningen), samma lön till dom som kom först och till dom som kom i elfte timmen. Det väckte förstås förtret hos de först anställda!

Och då säger markägaren: Ser ni med onda ögon på att jag är god?




Det Jesus vill förmedla med sin  liknelsen handlar inte om arbetsmarknadsavtal och löner, utan om människosyn. I Guds ögon är alla människor lika mycket värda. Oavsett allt!




Efter gudstjänsten i Matteuskyrkan i söndags körde jag några mil bort för att leda en dopgudstjänst, där en hel familj valt att låta döpa sig. Fyra familjemedlemmar. Så fint det kändes!

Där sjöng vi, som ofta på dopgudstjänster, en psalm som också skulle ha passat att sjungas efter söndagens predikan.


Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu,
att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du.

Det finns alltför många som vill tala om
att du bör vara si eller så.
Gud Fader själv han accepterar dig ändå 
och det kan du lita på.

Du passar in i själva skapelsen,
det finns en uppgift just för dig.
Men du är fri att göra vad du vill med den,
säga ja eller nej.

Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu,
att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du.
(Sv Psalmboken nr 791, Text och musik: Ingemar Olsson 1978)





Alla fotografierna (utom det med dopljusen) är gamla foton från Barcelona och Berlin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar