Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 25 januari 2018

En skottkärra är bra att ha!
När vi var i Kap Verde i Santa Maria upptäckte vi att skottkärran var ett redskap som användes flitigt. Det var inte mycket trafik, vi såg mest ljusblå Taxibilar. Men skottkärror fanns det överallt! Män och kvinnor gick med sina skottkärror genom samhället.


Allra mest såg vi skottkärror med fisk i.Men inte bara fisk i. Utan även annat som det är bra att ha med sig. Ett eller två barn i skottkärran var varken ovanligt eller förvånande.
Så bra det är med redskap som man kan använda till flera olika saker. Ibland har vi sådana saker som vi är glada och nöjda över. De behöver varken vara snygga eller nya och moderna. Bara de är praktiska och enkla att ta till, till både det ena och det andra. Ibland är de mer värdefulla för oss än det andra beundrar och vill ha. 

Jag kan inte se en skottkärra utan att tänka på Nils Bolanders dikt Skrothandlare. Här kommer en del av den dikten. Du kan säkert hitta hela dikten på nätet. 
SKROTHANDLARE
Du store skrothandlare Jesus Krist,
kasserade plogjärn köpte du sist.
För en rostig och utbränd människospis
bjöd du genast ett skyhögt pris.

Du drar med din kärra jorden kring
och letar upp det som är ingenting.
Skrotsaker här och skrotsaker där -
strax blir det fråga om affär.

Din skarpblick kan finna en rikedom i
ett hjärtas trasiga maskineri -
Ett liv som värderats till mindre än noll
spelar för dig en svindlande roll.

...

Ett värde som världen ej kan förstå
finner du i de förskjutna och små.
Ibland kan det hända du rakt inte ser
galoner som blänker och framgång som ler.

...

Nils Bolander
Korset blommar, InterSkrift 1975Inga kommentarer:

Skicka en kommentar