Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 9 april 2016

Plaza Nova



För ganska precis en månad sedan när Cornelia och jag skulle gå på mässa i Katedralen i Barcelona, så såg vi att det var mycket folk utanför kyrkan, på det stora torget Plaza Nova. Vi hörde musik och efter stund såg vi människor som dansade i ring.


Massor av människor.


Överallt. Och i alla åldrar. Fast mest äldre faktiskt.
Det gav en god och varm stämning.


Sedan gick vi in i kyrkan, katedralen i Barcelona, Santa Eulalia,
i folkmun La Seu (Domkyrkan).



Den är 93 meter hög och 40 meter bred och består av tre skepp och 28 sidokapell! Gotisk stil. Gigantisk och mycket vacker. Sätet för ärkebiskopen i Spanien.


I denna gamla katedral som började byggas 1298 och slutfördes 1459 fanns moderniteter som inte riktigt passade in, tyckte jag. Men praktiska. Som på bilden ovan, en slags ljusbärare. Man la ner en viss summa pengar i en bössa och så tändes en lampa. Den kunde ha varit vackrare gjord...


Eller de fula men nödvändiga bildskärmarna. Det nya blandades med det gamla. I grunden helt rätt, men estetiskt störde det mig...


I morgon firas mässa runt om i världen. I stora ståtliga vackra katedraler och i små enkla kapell, i hem, på sjukhus... Rummen kan se såå olika ut, liturgi och gudstjänstuttryck varierar, men det är samme Gud! Gud kan möta oss och tala till oss både i det stora och det lilla sammanhanget. Det är skönt! Det är också härligt att det finns så många olika gudstjänstrum präglade av olika kulturer och tider. Och att det går att blanda gammalt och nytt, trots allt.


Själv firar jag Taizemässa i Matteuskyrkan i Boden imorgon kväll. Det skulle rymmas flera Matteuskyrkor  i Katedralen i Barcelona - även på höjden! Trots all olikhet finns det gemensamma igenkänningstecken som korset, Vår Fader, bibeltexterna, Gudsnärvaron, andäktigheten... 

2 kommentarer:

  1. Barcelona-innleggene dine får meg til å drømme om å reise dit - å se den byen : -)
    Dette også - men mest blir jeg glad for at det fins gode kirkerom der jeg er - i her-og-nå avstand, ikke i drømmeavstand.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är bra att vi både kan (och får) drömma OCH leva här och nu.

    SvaraRadera