Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 14 april 2016

Hagar
Hon var en slavflicka. En present från den egyptiske härskaren, farao, tillsammans med juveler, kärl och andra föremål. Hon var en del av Abrahams och Saras bohag, ett hushållsredskap. Ofrivilligt drogs hon in ett familjedrama. Mycket fick hon vara med om. Hon hade inget val. Men när hennes matmor blir för hemsk mot henne flyr hon ut i öknen och gömmer sig. Hon är ensam, utsatt och desperat.Men en "Herrens ängel" finner henne. Hon som mest betraktades som en sak, ett föremål, blir kallad vid namn av ängeln.. Ängeln frågar Hagar: Varifrån kommer du och vart är du på väg? En klassisk existentiell fråga, som vi alla nog funderar på ibland. Hagar svarar ärligt att hon har rymt från sin matmor. De har ett samtal tillsammans. Ängeln ger henne uppmaningen att gå tillbaka och löften inför framtiden.
I 1 Mosebok kap 16 vers 13 står det: Hagar gav Herren, som hade talat till henne, ett namn: "Du är Seendets Gud". Ty hon tänkte: "Har jag verkligen sett Gud och förblivit vid liv?"


Vem hade kunnat ana att denna slavkvinna från främmande land och främmande religion skulle ge Gud ett nytt namn. Ett namn som kom till genom hennes egen erfarenhet. Ett namn som Gud aldrig haft förut. Hon gör ett teologiskt uttalande. Och berättelsen om det finns fortfarande kvar, trots alla konflikter och allt hat som senare skulle följa mellan ättlingarna till Abraham. Ylva Eggehorn har skrivit om Hagar i sin bok Kryddad olja. Det är just hennes avsnitt om Hagar + bibeltexterna som har inspirerat till det här inlägget.
Det är roligt med personberättelserna i Bibeln, tycker jag. Det är sällan hjältar som beskrivs, utan människor med fel och brister, älskade och brukade av Gud. Trots allt. Precis som det är med oss.

Bibeltexterna om Hagar hittar du framför allt i 1 Mosebok kap 16:1-16 och kap 21:9-21.
Ylva Eggehorns bok Kryddad olja har många intressanta kapitel om kvinnor i Bibeln. Libris, 2005.

Alla fotografierna är ifrån Parc Guell i Barcelona, som förstås inte alls har med inlägget i sig att göra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar