Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 10 november 2015

"Svårt och bra"



Det här blir ett blogginlägg om akvarellkursen som jag går i Luleå för konstnär Karin EE von Törne Haern. Här ovan är från ett tillfälle när vi har målat porträtt. Många av oss hade samma tant Alma som förebild. Ändå så många olika uttryck! Målningarna är mer eller mindre färdiga.



Mina kurskamrater är jätte-duktiga, tycker jag. Själv har jag aldrig målat porträtt förut, så det var verkligen "nyttigt". Eller som vi ofta säger: "Svårt och bra". Vi får svåra men bra uppgifter.


Träffen börjar alltid med att vi sätter upp på väggen de senaste vi har gjort och går igenom det. Här är en blandning av uppgifter. Porträtt, olika tekniker, målning med tre bestämda färger.


Olika roliga tekniker; mall, rispa, salta...



Målningarna närmast är målade med tre färger. Den till vänster är laserad, dvs där har färg på färg lagts på, när den första färgen har torkat har målaren lagt på ett nytt färglager. Den till höger är optisk, dvs där har färgen blandats ihop innan hen har börjat måla.


Varje kurstillfälle avslutas med att vi tittar på det vi har gjort under kvällen. Oavsett om det är färdigt eller inte. För det mesta är det ofärdigt. Genomgångarna är oerhört lärorika. För det första; bara det att våga visa sin "ofärdighet"! -  och sedan all kunskap, tips, råd och tankar som ges kring de olika målningarna. Man lär sig mycket av att se andras måleri och lyssna till hur de har gjort och vilka råd de får för sina bilder.


Jag har en anteckningsbok där jag skriver ner olika viktiga saker om målning - där somligt också blir ( i min yrkesskadade hjärna) livsvisdom. Lika väl som i en målning behöver vi t.ex. kontraster och balans i livet.

2 kommentarer:

  1. "Yrkesskadad hjärna" - känner igen det där. Det ständiga samlandet på bilder, ord och uttryck. Sådant som kan vara bra att ha, för att så småningom ge vidare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår att du ser och tänker på liknande sätt :-)

      Radera