Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 6 september 2016

Himlasken



Ett försök att fånga norrskenet i går kväll 
med en relativt enkel kamera och en skakig hand.

Förenklat kan man säga, tror jag, att norrsken är ett samspel mellan solens energi, jordens magnetfält och atmosfär. Tänk, vad samarbete kan åstadkomma!

Aurora Borealis, som betyder nordlig gryning, är ett fantastiskt natur och ljusfenomen som spelar ett fängslande skådespel över himlavalvet på norra halvklotet. Det fladdrar och far fram som gardiner över den klara natthimlen. Ibland liknar de mer bågar eller strålar.





Det är väl därför norrsken fascinerar för att det ändrar hela tiden form, hastighet och nyans. Det dansar fram över himlen, sveper fram, drar sig tillbaka, vrider sig, vecklar ut sig, flammar upp, bleknar och plötsligt försvinner. Inte konstigt att det upplevs magiskt och att det funnits många former av tro och mytologi kring norrskenet.




Det fanns en gammal djup respekt för detta himlasken bland samer och skandinaver, även bland indianer i norra Nordamerika och på Grönland. Om man inte visade respekt kunde något farligt hända. Rädslan kan vi hoppa över, men respekten och vördnaden kanske vi skulle ha lite mer av. Norrskenet påminner oss om att det finns något större och mer än det vi kan ta på, ha kontroll eller makt över... och alldeles gratis får vi del av detta fantastiska ljus!




Jag såg en stormvind komma från norr -
ett väldigt moln med flammande eld,
omstrålat av ljus.
Och längst därinne, längst inne i elden,
glimmade det som av vitt guld.
Hesekiel kap 1 vers 4, Bibel 2000

(Många tar fantastiskt fina Norrskens-bilder, men bättre än så här har inte jag lyckats)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar