Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 18 oktober 2015

På flykt...




Många människor är idag på flykt från sammanhang där det inte går att leva, där de blir förnedrade, skadade och dödade. En del flyr från andra länder till vårt land och söker trygghet.




En del flyr från sina hem här i vårt land, från vår egen stad, för sina liv, från misshandel, förakt och förnedring.

Människor på flykt behöver skydd och omsorg på olika sätt, för att så småningom bygga upp en ny tillvaro på en ny plats, i ett nytt hem.

Vår uppgift som medmänniskor är att kämpa för att varje människa ska kunna känna sig trygg och i fred.



På gudstjänsten i Matteuskyrkan idag fick vi, förutom all sång och musik under ledning av Kjell Sandberg, lyssna till Ing-Marie Flygare från Kvinnojouren i Boden. Hon påminde oss bl.a. om att vem som helst kan bli drabbad och vem som helst kan vara förövaren. Det är inte alltid som vi tänker eller som vi tycker att det ser ut att vara.
http://boden.kvinnojouren.se/




Temat den här söndagen är "Att leva tillsammans". Texterna idag var bl.a. från Ruts bok i gamla testamentet; där Rut flyr tillsammans med sin svärmor och hur Rut i sitt nya land får ett nytt sammanhang, en ny tillhörighet och en ny identitet, trots att hon varken delade deras blod, tro eller kultur. Men det blev bra ändå.

I nya testamentet läste vi om hur Jesus vägrade finna sig i att bara tillhöra dem som han delar jordiskt släktskap med. Jesus vidgar synen på familj och släktskap ( Markus 3:31-35).

Det finns mycket att fundera på, väga tänka nytt omkring och vara öppen inför... hur kan jag vara med och göra tillvaron drägligare för den som är på flykt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar