Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 15 april 2019

"Låt henne vara"




Jag tycker att han låter som en förälder, som - lite trött - säger åt det ena barnet att låta det andra vara. "Låt henne/honom vara".

Det är som om han vill säga: Du behöver inte kritisera, anklaga, retas... låt henne vara. Hon gör på sitt sätt. Hon är den hon är - och får vara det.




Orden är ifrån Palmsöndagens predikotext (Johannesevangelium kap 12) där Jesus är hemma hos syskonen Marta och Maria och Lasaros. Maria tar fram en mycket dyrbar balsam och börjar smörja in Jesu fötter. Judas (en av Jesu lärjungar) kritiserar henne och menar att det hade varit bättre att sälja flaskans innehåll och ge det till de fattiga. Det låter som en god och logisk tanke. Men - berättar texten - Judas tänkte egentligen inte alls på de fattiga, utan det fanns egoistiska skäl till varför han sa som han gjorde.

Det är så lätt att kritisera andra som inte gör eller tänker som en själv. Men Jesus som känner oss, vet hur vi fungerar, vad som är våra motiv och hur våra förutsättningar är, vill nog ta oss om axlarna ibland och säga: Låt henne vara! Låt honom vara! Hon/han har sitt uttryckssätt/ sitt språk för att visa sin kärlek, sin tacksamhet... vi är alla olika. Och vi får vara olika. Det viktiga är att vi är äkta och ärliga.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar