Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 13 juni 2017

Alla goda ting




Alla goda ting är tre, brukar man säga. Kanske inte alltid är sant... Men det finns mycket som är gott som är tre. Ett exempel är: Tro, hopp och Kärlek.




Ett annat är Tre-enigheten, som jag talade över i söndags. Ser ni trean som hänger på mikrofon-stativet? Det var Heliga Trefaldighetsdagen i söndags. Och i kyrkoåret börjar nu Trefaldighetstiden, som varar ända fram till första advent. Under den här tiden handlar bibeltexterna mycket om växt och mognad - precis som skeendet i naturen.




Treenigheten handlar om att försöka förstå Gud på ett trefaldigt sätt. Som Fader, Son och Ande. Eller Gud som Skapare, Försonare och Livgivare. Gud är en, men verkar och uppenbarar sig på flera olika sätt. Vi kan aldrig helt beskriva vem Gud är. Gud är alltid större! Större än alla ord och bilder!




Just därför behöver vi flera olika bilder för att - om inte förstå - så åtminstone få en aning om hur Gud kan uppfattas. Trädet är en sådan bild. Trädet är både rötter, stam och krona. Tre helt olika delar. Men de hör ihop och är ett träd. De är alla tre bärare av trädets liv.




Och solen är en bra bild! Solen är långt borta, vi kan inte nå den eller ta på den. Men vi kan uppfatta ljuset som strålar från den och vi kan rent fysiskt känna solens värme på vår hud. Sol, ljus och värme. Fader, Son och Ande.

Vi ser och känner inte alltid solen så starkt som vi gjort de sista dagarna här uppe i Norrbotten, men den finns där ändå. Vi erfar inte alltid Guds närhet, men vi får vila i tron att Gud finns hos oss ändå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar