Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 1 mars 2017

Inga semlor utan kor




Olika sorters semlor med alternativa innehåll. 

I dag är det Askonsdag och fastan är inledd. I går var det Fettisdag och Semmelcafé i Matteuskyrkan. Sedan 15-20 år tillbaka är det en tradition, likaså att allt överskott under kvällen går till Svenska kyrkans internationella arbetes Fastekampanj.
https://www.svenskakyrkan.se/fastekampanjen




Temat för kampanjen i år är: 
En ko kan rädda liv!


Mamma Mu satt på orgelpallen.
Många kor fanns i kyrkan.


Och sådant som hör ihop med kor och mjölk.
En gammal smörkärna.

Till kvällen hade vi bjudit in en en mjölkbonde från Svartlå, Robert Nilsson. Det han inte vet om kor är nog inte värt att veta. Han älskar kor, framför allt fjällkor, som han själv har och har forskat och skrivit en bok om.
http://www.svartlafjallko.se/index.html

Han berättade bl.a. om hur en mjölkko kan rädda en fattig familj. Han gav exempel från Sverige för inte så väldigt länge sedan. Och av samma anledning vill Fastekampanjen satsa på Ko-kalvprojektet i Tanzania. Mjölken ger näring. Kalvarna ger startkapital till nya investeringar. Ko-gödslet ger större skördar mm. En ko kan bli ett fösta steg ut ur fattigdom.



Vår drygt 30-år gamla ko fick också vara med i kyrkan. Den fick vi som gratulationspresent när vår son var nyfödd, av en vän som jobbade på Arla i Västerås.

Förutom ko-temat, så var det vänskap och kärlek som återkom i sångerna som barnkörerna och TeDeum sjöng. Och i min andakt höll jag fast vid fastlagssöndagens tema "Kärlekens väg".
Hur ser egentligen kärlekens väg ut? Är den kantad av värmeljus och lyktor och blommor strödda efter vägen? Ja, kanske en del av vägen kan se ut så. Men kärlekens väg är inte bara lycka, glädje och romantik. Den varierar som många andra vägar gör. Kärlekens väg handlar mycket om att se andra, att vara beredd att uppoffra sig, dela med sig, visa omsorg - för det är precis det som verklig kärlek är.

Kärleken är tålmodig och god...
gläds med sanningen...
Allt bär den, allt tror den,
allt hoppas den, allt uthärdar den.
Nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre,
och störst av dem är kärleken.

Från Kärlekens lov, ! Kor 13




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar