Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 6 juni 2016

Utflykt till Arkadi



Så här på Nationaldagen gläds jag över solen och grönskan och allt vackert och gott som finns i vårt land. Ändå gör jag ett inlägg från Kreta. Natur och kultur varierar över vårt långa land, liksom över hela världen. Jag tycker inte att man kan jämföra det ena med det andra. Skönhet kan man finna på så många olika sätt.


En kväll gjorde vi en utflykt till ett gammalt kloster, Holy Monastery of Arkadi`s Heirlooms. 





Det var alldeles otroligt vackert. Jag fullkomligt älskar sådana här miljöer! 






Lilla S, 15 månader, älskar att gå i trappor. Hennes mamma och pappa hade fullt upp  - och fort gick det!


Vi fick intryck av att det bodde munkar här. Det fanns också ett museum, bibliotek och en butik där vi bl.a. köpte en ikon.


Och ett bageri? eller något liknande.


Det finns mycket historia kring klostret, platsen och tiden. Kreta var ockuperat av det Ottomanska riket. Under ett uppror hade ca 1000 personer - i huvudsak munkar, kvinnor och barn - tagit sin tillflykt till klostret och stängde till slut in sig i ammunitionsförrådet. Istället för att bli tillfångatagna, bortförda och dödade sprängde de sig själva. Detta fick omvärlden att reagera. Det blev ett viktigt steg på väg till att Kreta så småningom återförenades med Grekland. Fotot är från det förrådet. Händelsen ägde rum den 7 november 1866.
Här kan du läsa mer


Tack Kostis och Fanny för denna starka upplevelse!




2 kommentarer: