Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 3 december 2020

Nu tändas tusen...

 


Under den här mörka årstiden tänds många ljus, inte bara stearinljus, utan också elektriska. Hörde på radion att det elektriska ljuset ökar för varje år på jorden. Det är inte bra för insekter och en del andra djur, som letar mat, parar sig mm i mörker.



Jag har tänkt mycket på det där. Jag är visserligen en förespråkare för ljuset, men helt klart har mörkret sin funktion också. Allt mörker är inte av ondo. Vi behöver mörker också. Mörkret kan t.ex. ge oss rätt att vila.




Vi har alla hört talas om hur det var förr, innan det elektriska ljuset var en självklarhet. Hur arbete och arbetstid rättade sig efter dagsljuset. Man följde naturens gång, årstidernas och dygnens rytm. Det var mindre effektivt. Men kanske mer hälsosamt.



Min mamma som sällan klagar kan ändå så här års säga att hon tycker att det är mörkt och att hon längtar efter ljuset. Men, fortsätter hon snabbt, om vi inte hade mörkret skulle vi inte uppskatta ljuset så mycket som vi gör. Så sant!



En anledning till att jag tycker om att vara i vår stuga även på vintern är att där ser vi på ett annat sätt än i stan månljus, stjärnor och norrsken - naturliga ljus i mörkret.

För att inte tala om alla vackra gryningar och skymningar. Tänk, att den där brytningspunkten mellan natt och dag kan vara så dramatisk och färgstark.


Var inte rädd för mörkret,

ty ljuset vilar där.

Vi se ju inga stjärnor,

där intet mörker är.

Erik Blomberg (v1)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar