Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

fredag 30 november 2018

Advent är...
Advent är mörker och kyla, sjunger vi en psalm. Ja, det är förfärligt mörkt nu, tycker jag. Skymningen kommer redan mitt på dan, åtminstone vid 14-tiden. I dag blev det som aldrig riktigt ljust... Det beror på vädret, förstås och bristen på snö.
Någon kyla har vi inte. Termometern visar på +4 grader.


(Ett gammalt foto med snö utanför fönstret)

Men advent blir det ändå. Det är underbart, tycker jag. Jag tycker mycket om adventstiden! Ljusen, adventspsalmerna och bibeltexterna under advent. Jag funderade i dag på vad det egentligen är som jag tycker så mycket om.
Jag älskar - överhuvudtaget - texter och bilder som "öppnar upp", om så bara en springa och ger anledning till att våga hoppas. Det upplever jag att advent delvis handlar om.


(Gammalt foto utanför Matteuskyrkan)


Jag minns en 1:a advent då jag var ung och studerade på annan ort, långt hemifrån. Jag var lite deppig och kände mig ensam på mitt studentrum. Jag lyssnade på radiogudstjänsten. Adventstexten från Sefanja 9:9-10  lästes och orden: Se, din konung kommer till dig och prästens predikan gick rakt in i hjärtat och har i viss mån följt mig sedan dess. Det blev som ett personligt möte, Adventskonungen kom till mig. Kom precis dit där jag var.


(Nederluleå kyrka)


Se, din konung kommer till dig.
Rättfärdig är han,
seger är honom given.
I ringhet kommer han,
ridande på en åsna,
på en ung åsnehingst.
...
Han skall förkunna fred för folken,
och hans välde skall nå från hav till hav,
från floden till världens ände.
Sef 9:9-10
Andra versen från Margareta Melins psalm som jag citerade allra först i blogginlägget:


Advent är mörker och kyla.
Vi tänder ett ljus och ber:
Förbarma dig Gud över jorden,
all nöd, all förtvivlan du ser.
En ljus och varm adventshelg önskar jag er alla!
/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar