Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 18 oktober 2018

Grå-toner
På den akvarellkurs som jag går nu, jobbar vi med grå toner. Det finns färdiga grå färger. Men vi tränar oss på att få fram grå nyanser av andra färger. Det blir vackrare och mer levande så. Till "läxa" har vi att blanda rött och grönt till olika grå nyanser och likaså med  blått och brunt. Det är spännande och inte alldeles enkelt.(Oj, bilden blev åt fel håll. Färgerna som jag har blandat är längst till höger)

Här har jag gjort en färgkarta med rosa resp. rött blandat med ett par olika gröna färger. Det blev inte så många "vanliga" grå, jag tror att jag har för mycket färg i penseln. Hade jag haft mer vatten så hade de gått mer åt grått..
När man leker med färger, så ser man (=jag) de överallt. Och nu upptäcker jag också att grått har många olika nyanser i sig.
En grå dag kan - om man tittar noga - innehålla många nyanser av grått.
Det som på långt håll ser grått och trist ut, är många gånger fyllt av olika färger - och är hur vackert som helst!

Tänk, så många färger det är i de grå tall-stammarna!


Och så många färger i de grå stenarna!
Ser ni den lila-violetta färgen i den nedre stenen?
Det som först ser ut som en grå dag, en färglös människa, en trist uppgift kan visa sig innehålla många nyanser av färger - om man inte bara avfärdar allt på en gång - eller på avstånd.
En skön blå-grå natt önskar jag dig. I morgon kommer en ny dag med nya nyanser och färgskalor. 


Själv ska jag fortsätta att träna mig att måla grått...                           Färgprov med Opera Rose och Viridian Hue.


2 kommentarer:

 1. (Jag gick in via Facebook)
  Underbar text, underbara bildillustrationer!
  Det finns verkligen mycket färgskiftningar i naturen. Jag gillar dina närbilder, tar själv gärna sådana, typ den på tallstamnen. Och jag är van att blanda till färger med äggtempera ochh färgpigment till ikonmålning - och där har man i regel inget svart färgpulver alls, utan måste blanda fram även de grå och "svarta" färgerna av andra fäger. Det är svårt, men spännande.
  Jag tycker om att du lägger ut länkar till din blogg på Facebook!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Unknown för din kommentar! Förstår att det är spännande att blanda till sina färger själv med äggtempera och färgpigment, det har jag aldrig provat. Inte heller Ikonmålning, men kanske kan det bli i framtiden... tycker mycket om ikoner och beundrar er som kan "måla" (man säger väl inte måla, utan något annat, som jag inte kommer ihåg just nu) dem.
   Lycka till och allt gott! /Birgitta

   Radera