Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 20 oktober 2016

Tänk om



Det berättas om en kortväxt man som skyndade sig iväg för att hitta ett träd som han skulle kunna klättra upp i för att kunna se bra. Han räknade med att det skulle bli mycket folk.


Där, högt upp i trädet och undangömd blev han ändå sedd. Mannen som såg honom bjöd hem sig själv till honom. Folket runt omkring muttrade och hade många åsikter... de var mycket föraktfulla, de visste ju hur han i trädet var... 


Kanske bjöd mannen i trädet, vars namn var Sackaios, på fikon?

Mannen som gästade hans hus hette Jesus. Sackaios kände sig sedd som människa och älskad trots allt. I mötet med Jesus blev det tydligt för honom hur illa han hade levt sitt liv - utan att Jesus behövde säga någonting. Han bestämde sig på direkten att förändra sitt liv, kompensera och rätta till, det onda och felaktiga han hade gjort mot människor och samhälle.


Tänk om de politiker, företagschefer och kyrkans män och kvinnor som missbrukat förtroende kunde, innan det kommer i medierna, innan anklagelserna riktas mot dem, erkänna sina misstag, sin stöld eller vad det handlar om. Ångra. Kompensera, Istället för att förneka ända fram till att brottet/den illa handlingen är bevisad.


Tänk om jag, tänk om vi lättare kunde erkänna våra brister, felbedömningar, slarv eller bekvämlighet, som vi alla hamnar i då och då. Även om vi aldrig skulle bli dömda för det. Tänk om vi skulle få en lite större lust att vilja göra rätt och rättvist, med tanke på våra medmänniskor, på skapelsen och för samhällets bästa. 


Tänk om...

Söndagens tema var Samhällsansvar och evangelietexten om Sackaios var hämtad ifrån Lukas kap 19 v 1-10.
Fotografierna är ifrån norra Grekland, från Naousa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar