Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 3 mars 2019

Samma himmel




Samma himmel - Samma rättigheter är temat för Svenska kyrkans Fasteinsamling i år.
Vi delar samma himmel och samma jord, men hur ser det annars ut med fördelningen mellan länder och människor? Ja, inte är det särskilt rättvist. Hur ska jag och du förhålla oss till det?

På Svenska kyrkans hemsida hittade jag bönen nedan, som jag tyckte mycket om. En länk dit finns längre ner. En bön inspirerad av biskop Ambrosius ord "Jorden skall brukas av alla" och "Vår Fader".
Bönen Vår Fader ber vi i varje gudstjänst, tänker jag på vad orden betyder, på vad de kan innebära?





Bön inspirerad av biskop Ambrosius "Jorden ska brukas av alla"

Vår far, alla folks mor, du som är i jorden och luften, i floden, vinden och djuren, i köket och skolan, på fabriken, i datorn och på puben.  
Låt ditt namn bli helgat, i varje rättvisans gest, i solidariska händer, låt ditt rike komma, med överflöd och skönhet, låt din vilja ske, i vardagen, i tröttheten, i sorg och glädje.  
Ge oss idag det bröd vi behöver, både vetemjölets bröd och ömhetens.
Förlåt oss våra skulder. Hjälp oss att se världen med dina ögon, och hjälp oss att förlåta dem som står i skuld till oss. Ge oss ett hjärta utan reservation och grämelse.
Låt oss inte utsättas för prövning, befria oss från feghet, rädsla och hat, rädda oss från det onda, ta oss bort från våld, likgiltighet och orättvisor.  
Ditt är riket, det som är blommornas, fredsökarnas och barnens rike, din är den sanna makten, den utan förtryck, din är äran, utan guld och ägandeanspråk, för alltid.  
Amen  

”Jorden ska brukas av alla, alla gemensamt, alla tillsammans. Den känner inga rika, bara fattiga, som den föder. Det är inte av ditt goda som du ger åt den fattige. Det är en del av hans eget som du ger tillbaka.”   Citat från biskop Ambrosius, 300-talet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar