Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 9 februari 2016

Maträtten





Mat behöver vi alla ha. Mat är ofta något som vi ser fram emot. "Vad blir det för mat idag?" är en vanlig fråga. Mat handlar om smak, dofter och njutning, men framför allt om mättnad.

Vi behöver mat för att kunna växa och utvecklas, för att inte bli sjuka, ja, helt enkelt för att överleva. Vi behöver mat för att få krafter, att orka gå i skolan, lära oss nya saker, för att arbeta och kunna försörja oss. Vi behöver mat för att kunna leka och ha roligt. Maten är liksom grunden för att kunna leva.




Mat är nödvändigt. Något som alla människor har rätt till. Ändå saknar 795 miljoner människor tillgång till mat! 795 miljoner!!

Det vill Svenska kyrkan vara med att försöka ändra på, tillsammans med många andra organisationer. Därför har Svenska kyrkan en speciell insamling varje år under fastetiden. Temat för i år är MATRÄTTEN - för allas rätt till mat.
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=578537#




Det märkliga är att jordens alla grönsaker, frukter, ris, vatten och allt annat ätbart som finns på jorden skulle kunna räcka till oss ALLA på jorden, om vi bara använde det rätt. Det finns alltså så att det räcker till alla - ändå är såå många människor, så många miljoner barn och vuxna som är hungriga när de går till sängs. Det är ju förskräckligt! Det måste väl vara världens största orättvisa!? Vart fjärde barn i världen är idag kroniskt undernärd.




Vi som kan äta oss mätta varje dag, vi måste göra det vi kan för att minska orättvisan och snedfördelningen av jordens resurser.

Gud har skapat jorden med fantastiska möjligheter: sol, ljus, luft, vatten, oändligt med växter, stora och små djur och människor ... var och en unik, allt för att Gud älskar oss och vill att vi ska leva och må bra.




Om Gud visat oss en sådan stor kärlek, skulle inte vi då visa kärlek tillbaka? Och det gör vi allra bäst genom att dela lika med varandra, leva så rättvist vi kan och ha omsorg om varandra på jorden. Det finns ingenting som skulle glädja Gud mer, tror jag, än att vi bryr oss om varandra, vår natur och våra djur.




Barnkörerna i Matteuskyrkan sjöng på Semmelcaféet ikväll Dela lika av Kerstin Andeby:

Jag har en dröm, jag önskar den var sann.
När jag vaknar imorgon, bryr vi oss om varann!
För ingen ska ha mindre, ingen ska ha mer.
Dela lika, blir bättre för fler!
Ingen ska ha mindre, ingen ska ha mer.
Dela lika, blir bättre för fler.
.....

Allt detta hänger ihop med kärlek, fred, solidaritet... med livet och att leva. Ingen kan ensam förändra världen, men alla kan göra någonting. Det gör skillnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar