Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 25 november 2019

Ett ljus som skiner igenom




Det finns nästan ingenting som är så vackert som ett ljus som skiner igenom. Ett ljus som bryter fram mellan moln, trädstammar och hus, mellan dörrar, persienner och rullgardiner eller annat som kan skymma ljuset.

Det är en påminnelse om ljusets styrka.





I bildkonsten har ljuset stor betydelse, En ljus yta - ibland bara en liten vit prick - i ett landskap eller i ett rum kan ge betraktaren luft, rymd, ana en öppning. Den kan väcka nyfikenhet och ge fantasin och längtan utrymme.

En vit plats på kartan, en vit fläck i bildkonsten eller en "vit prick" i livet kan öppna upp för det som är okänt, dolt, osynligt för blotta ögat. Ljuset som skiner igenom, i dess många olika former, kan ge oss hopp och tro. Kanske en vision av framtiden.




Ljus och mörker, liv och död, glädje och sorg är varandras kontraster och samtidigt varandras förutsättningar. De hör oskiljaktigt ihop. I kreativiteten är det spännande att finnas där någonstans, vid gränsen - det är som om det händer något då. Något föds. I skapandet.


För några år sedan (2014) skrev jag några rader om det.


Just i det motsägelsefulla
i korsningen emellan
glöder kärleken
lever konsten
sker det osannolika

I det flyktiga
osäkra
obegripliga
i det totalt bottenlösa
finns en ljus öppning

Motpolerna möts
i en akt av
styrka och svaghet
ljus och mörker
lycka och smärta
och levande liv uppstår

B.R.




Första stroferna i psalm 797 i Den svenska psalmboken med tillägg:

Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor
där intet mörker är.
Text: E. Blomberg 1920


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar