Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 17 november 2019

En önskan




Önskningar kan variera från dag till dag och från år till år. Så är det i alla fall för mig. Men vissa önskningar, inriktningar kan följa en på olika sätt under livet.

I tidiga tonår, upptäckte jag Karin Boye. I en bokylla hos farmor och farfar fanns en tjock diktbok (en samlingsvolym) av Boye. Den läste jag, om och om igen. Det var många av dikterna som jag tog till mig. Och som följt mig genom åren.

En sådan dikt var:


EN MÅLARES ÖNSKAN

Jag ville måla ett ringa grand
av slitnaste vardag, så nött och grått,
men genomlyst av den eld, som förmått
all världen att springa ur Skaparns hand.
Jag ville visa, hur det vi försmå
är heligt och djupt och Andens skrud.
Jag ville måla en träsked så,
att mänskorna anade Gud.





Den dikten inledde jag vår Skapardag i akvarellmålning i Matteuskyrkan i Boden igår. En dag till för att inspirera till att komma igång att måla akvarell, eller fortsatt inspiration för den som målat tidigare. På en dag hinner man inte lära sig så mycket, men man kan ha roligt!




Vi var i kyrkans lekrum passande nog. För min önskan var att det i första hand skulle vara lustfyllt,  att få leka och pröva sig fram med olika färger och papper, testa olika tekniker och våga exprimentera. Att släppa prestationen och känna att det behövde inte "bli något". Målandet i sig har ett värde.
(När den här bilden togs var det tyst och koncentrerat, andra stunder var det mer rörelse och liv. Det var 12 deltagare, om jag minns rätt, förutom husmor och mig.)








Men det blev ju något i alla fall! Och ännu många fler än de jag visar på bild.

Några hade aldrig målat tidigare och andra hade målat en hel del. Så fick vi mötas och dela erfarenheter, tips, skratt och tolkningar av varandras målningar. Så olika saker vi kan se i en bild.

Så olika önskningar vi kan ha i livet. Och så annorlunda det kan bli. Och ändå bli bra.

Flera av målarna berättade att de hade tänkt måla en viss sak, men det blev något annat. Ibland på grund av vattnets och färgens egna vilja. Och det blev ändå bra!




Jag tror att vi alla behöver något att inspireras av och vägledning, förslag och tips i livet. Både som målare och som livsvandrare på jorden. Och mat, vila och gemenskap.

Vi var glada och tacksamma för husmor Ulla i Matteuskyrkan som skämde bort oss med god mat och gott fika. 




Det var mörkt när vi lämnade mysiga Matteuskyrkan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar