Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 18 maj 2023

Kristi himmelsfärds dag


I dag är det Kristi himmelsfärds dag. En ledig dag för många. För mig hör Kristi himmelsfärds dag ihop med sk "Gökotta", dvs en gudstjänst tidigt på morgonen. Utomhus. Ofta på ett berg (i dagens bibeltext är Jesus och lärjungarna högt upp på ett berg).
När jag var barn och ung var vi alltid på Gökotta på Bredviksberget i Öjebyn (utanför Piteå). (Minns inte att det blev inställt någon gång eller inomhus pga regn el.dyl. Men så var det kanske ändå...) Jag ser framför mig hur den bärbara tramporgeln kånkades upp för berget. Många gånger var det min mamma som spelade på den till psalmerna.
Undrar om det fortfarande är Gökottor där?






I morse var vi till Flarken (i Robertsfors kommun och Bygdeå församling) på gökotta. Vi hade klätt oss varmt och tagit med oss "fikakorg", som brukligt är.
Det blev inomhus i kapellet pga det osäkra vädret. Det blev mycket fint ändå 😊

Gökottan inleddes av den mycket lämpliga psalmen (av E. Farjeon 1931, A. Frostenson 1976), v 1 och 2:

Nu är det morgon, dimmorna lyfter,
fågelsång över vakande jord.
Tacka för sången, tacka för ljuset
och ljusets källa som är Guds ord.

Skapelsemorgon - nu genom regnet,
havsbruset, vinden Guds röst oss när.
Tack, Gud, för marken, skogarnas grönska.
Varje ny morgon ny är din nåd.




Kristi himmelsfärds helgen har också förr om åren hört ihop - för vår del - med konferenser och barnsångarläger mm. Men ofta har vi också konstaterat att löven slagit ut denna helg, oavsett om helgen varit tidig eller sen. I år slog löven ut några dagar tidigare i Umeå. Här i stugan, som vi är nu, nära havet är det bara en aningens knopp, men kanske innan helgens slut... 

Jag föreställer mig att det är många som öppnar sina sommarstugor, krattar, räfsar, sår, planterar mm den här helgen.
Är det något speciellt som hör ihop med den här helgen för dig?





2 kommentarer:

  1. även för oss var det konferens som gällde denna helg.

    SvaraRadera
  2. Ja, vi är nog ett "folk" som haft det så... 😊

    SvaraRadera