Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 11 mars 2012

...stör inte musiken

I musikens tecken gick båda gudstjänsterna som jag var med på idag. Men helt olika! Det säger något om musikens bredd...

På förmiddagen var jag för första gången i Bensbyn, i Benzeliusgården. Det var Göran Lindgren som ledde Benzeliuskören och Bensbypojkarna. Bensby-borna var en trevlig bekantskap.



I kväll var det Musikgudstjänst i Porsökyrkan. Nu hade vi vänt på bänkarna igen - så att vi alla kunde se  orgeln som är längst ned i kyrksalen. Lars Magnusson, kantor,  visade oss hur orgeln fungerar, dess många finesser, ljud-möjligheter m.m. Fascinerande! Orgeln är egentligen en hel orkester.
Lars berättade om  Luthers syn på musiken. Näst teologin finns igen annan konst som är musikens like, enligt Luther. Musiken kan stilla och uppliva människans själ. Djup oro och bekymrade tankar flyr från musikens röst, menar Luther.



Lars spelade bl.a. ur musikaliska katekesen av Bach. Lotta Karlsson och Lars spelade Cesar Franck; fyrhändigt orgel och piano.
Lars berättade också om den kvinnliga pionjären inom professionell musik och tonsättning; Elfrida Andrée. Det var en tuff kvinna som också lyckades bli pionjär inom andra områden där bara män haft tillträde förut.
Ja, det var en fin kväll blandat med ny lärdom, berättelser och musikaliska upplevelser.
Flera bibeltexter lästes också som hade anknytning till ämnet.

En av texterna var ifrån Syraks bok kap 32 vers 3-6:

Tala, du som är gammal, ty det tillkommer dig,
tala klokt och förståndigt, men stör inte musiken.
Prata inte medan man lyssnar till annat,
och lägg inte fram din visdom i otid.
En sigillsten av rubin i en ring av guld -
så är orkesterns spel vid festen.
En sigillsten av smaragd i en infattning av guld -
så är sång och spel till ett gott vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar